Pelles blogg

Pelles blogg

Jakten på Sveriges bästa landskapsmat

Husmansbord® är ett varumärke och koncept från Svensk Landskapsmat, Pelle Agorelius AB på Saxhytte Gård strax norr om Grythyttan. Utvecklingen drivs av Jakten på Sveriges bästa landskapsmat och tar utgångspunkt i råvarans ursprung och livsmedelsprodukters kvalitet. När detta översätts till serverad mat skapas affärsmässiga nätverk mellan livsmedelsproducenter, butiker och restauranger. Livsmedelsproducenter som lämnar in produkter till bedömning av en oberoende och kompetent panel, har inte bara möjligheten att få sin produkt diplomerad utan får också en återkoppling, ”feedback”, på hur de olika paneldeltagarna upplevt produkten utifrån vilka förväntningar som skapas när man möter den på samma sätt som en kund möter den i butik. Hela Husmansbord®processen kallas för tillämpad mervärdesanalys* och går ut på idén att fokus på fördelar och förtjänster utvecklar matens mervärden, för kundens bästa.*Upplevelsen är summan av brukandet/besöket minus förväntningarna, U=B-F®

Zürich

MervärdenPosted by Pelle Agorelius Sun, May 25, 2014 10:13:23

Hösten 2012 öppnade Anna-Lotta Dahlberg den enda affären i Schweiz specialiserad på svenska matvaror. Affären fick namnet ” Anna-Lottas Affär” och ligger i en charmig lokal ett över hundra år gammalt hus i den lilla orten Stäfa strax utanför Zürich. När man kommer in i butiken dras tankarna till en gammaldags lanthandel och på hyllorna och i kylskåpen står bara svenska artiklar. Till en början var det huvudsakligen svenskar som kom till affären och snabbt byggdes en kundkrets upp. Sverige är ett populärt turistmål bland schweizare och allteftersom så har de även hittat till Anna-Lottas Affär för att handla framförallt olika knäckebröd och lax. Under förrförra veckan deltog Anna-Lottas Affär i kulturfestivalen Schweden Wochen och erbjöd då provsmakning på bl a 100% blåbär och 100% lingon från Saxhyttegubben, vilket var ett väldigt uppskattat inslag framförallt av schweizarna. Dessutom fick den schweiziska osten rejäl konkurrens vid provsmakningen av den 24 mån lagrade Prästosten från Allerum, vilken även den uppskattades av schweizarna, som annars har den egna osten som sin stora stolthet.

Här är en bild på Anna-Lotta i sin affär med några goda exempel på mat från Sverige.
Vi ser fram emot att utveckla den svenska matens mervärden tillsammans!

  • Comments(0)//pellesblogg.husmansbord.se/#post155