Pelles blogg

Pelles blogg

Jakten på Sveriges bästa landskapsmat

Husmansbord® är ett varumärke och koncept från Svensk Landskapsmat, Pelle Agorelius AB på Saxhytte Gård strax norr om Grythyttan. Utvecklingen drivs av Jakten på Sveriges bästa landskapsmat och tar utgångspunkt i råvarans ursprung och livsmedelsprodukters kvalitet. När detta översätts till serverad mat skapas affärsmässiga nätverk mellan livsmedelsproducenter, butiker och restauranger. Livsmedelsproducenter som lämnar in produkter till bedömning av en oberoende och kompetent panel, har inte bara möjligheten att få sin produkt diplomerad utan får också en återkoppling, ”feedback”, på hur de olika paneldeltagarna upplevt produkten utifrån vilka förväntningar som skapas när man möter den på samma sätt som en kund möter den i butik. Hela Husmansbord®processen kallas för tillämpad mervärdesanalys* och går ut på idén att fokus på fördelar och förtjänster utvecklar matens mervärden, för kundens bästa.*Upplevelsen är summan av brukandet/besöket minus förväntningarna, U=B-F®

Frankrikes nationaldag

MervärdenPosted by Pelle Agorelius Fri, July 17, 2015 18:59:04
Kära bloggläsare, igår skickade vi ut ett pressmeddelande om när vi för fjärde året deltar i festligheterna på Frankrikes nationaldag. I frihetens, jämlikhetens och broderskapens namn...
Här är pressmeddelandet

  • Comments(0)//pellesblogg.husmansbord.se/#post192

FRANKRIKE FIRAS MED LANDSKAPSMAT

MervärdenPosted by Pelle Agorelius Tue, July 14, 2015 05:15:50
Nu är det dags igen. Idag firar vi Frankrikes nationaldag tillsammans med deras ambassad och massor av god fransk mat. Vi bjuder förstås på mat från det svenska Husmansbordet i broderskaplig anda.

  • Comments(0)//pellesblogg.husmansbord.se/#post191

ÅRETS LANDSKAP

MervärdenPosted by Pelle Agorelius Sun, July 12, 2015 23:11:04
Utmärkelserna med årets diplom är klara nu, och skickas till respektive företag under veckan. Det är en ren förmån att få jobba med det finaste och viktigaste vi har i det här landet. Landskapsmaten är hela Sveriges framtid.

  • Comments(0)//pellesblogg.husmansbord.se/#post190

Från Jokkmokk i norr till Lund i söder

MervärdenPosted by Pelle Agorelius Fri, July 03, 2015 08:54:32
Läs dagens pressmeddelande i vårt pressrum här
Eller se texten här nedan:

Husmansbord i Grythyttan har provat livsmedel från hela Sverige, och nu är det klart vilka produkter som vinner diplom och därmed också är nominerade till Hedersomnämnande på Mitt Kök, Stockholmsmässan den 5 november. I årets Husmansbords-panel ingick upplevelse- och matexperter från skolor och näringsliv samt ingen mindre än krögaren, måltidsexperten och tv-profilen Carl Jan Granqvist.

Totalt ställdes 120-talet produkter till årets provningar. De som deltar i Jakten på Sveriges bästa landskapsmat får också en uppfattning om hur olika konsumenter reagerar på deras produkt, därför är panelens 'feedback' (återkoppling) ett viktigt verktyg för produktutveckling.

- Ett livsmedel skapar både förväntningar och fyller behov. Genom Husmansbords mervärdesanalys hittar vi många goda exempel med enorm potential att utvecklas, säger Pelle Agorelius, som driver Husmansbord tillsammans med sin fru Ewa.

Han säger vidare:

- Vi möter genomgående väldigt god kvalitet, och människorna bakom alla dom här fina produkterna har all anledning att vara stolta över det som produceras. Hela Sverige sjuder av entreprenörskap, och jag hoppas att fler ökar sin konkurrenskraft genom att förädla vidare, och hela tiden visa vem som gjort maten. Ursprung och kvalitet har egentligen framtiden för sig, det får inte slarvas bort nu när handelns egna varumärken ökar sin dominans i butikshyllorna.

Flera av de goda diplomerade produkterna kommer från Larssons Chips från Larsviken i Skåne. Gården drivs av Lantbrukaren Bitte Persson och hennes familj. Bitte Persson kommenterar:

- Vi uppskattar att få våra produkter bedömda av en jury som ser helheten. Det är inte bara innehållet, utan även förpackningen som får en bedömning. Som besjälad entreprenör älskar man sin produkt så mycket att det kan vara svårt att ensam se förbättringar, mervärden och utvecklingsmöjligheter.Vi har deltagit i Jaken på Sveriges bästa landskapsmat i flera år, och Husmansbords bedömning kommer som en konstruktiv och användbar matris i utvecklingsarbetet.

Pelle Agorelius poängterar hur viktigt det är att inkludera hela Sverige i Husmansbords arbete. Samernas Slow Food Sàpmi är en av de organisationer som man utvecklar en dialog med. Pelle Agorelius säger:

- Vi har många internationella kontakter med restauranger, butiker och utbildningar inom mat och kultur. Genom det arbetet ser vi att det står fullständigt klart att det är mångfald som gör svensk landskapsmat attraktivt på den stora arenan.

Nya mattraditioner är en allt viktigare del av 2000-talets liv och livsstil i många olika länder.

- Idag finns Sverige med på den internationella matkartan som aldrig tidigare, säger Pelle Agorelius. Vi kan nå marknader som kändes utom räckhåll för bara tiotalet år sedan!

Husmansbord-diplomerade produkter säljs redan nu regelbundet till bland annat Tyskland, Frankrike, Storbritannien och Italien.

- Vi och våra internationella partners ser en enorm potential i att skapa koncept där matkultur, design och svenska produkter utgör förutsättningarna. Konkurrenskraft skapas genom samverkan, vägledning och framför allt genom att hylla goda lokala exempel, säger Pelle Agorelius.

Alla produkter som erhåller Husmansbords diplom nomineras till årets hedersutmärkelser. Dessa delas ut på Mitt Kök på Stockholmsmässan den 5 november, under ledning av matfantasten Ulf Elfving.

Alla som fått Husmansbords diplom i Jakten på Sveriges bästa landskapsmat 2015 är nu också med till den ännu mera eftertraktade utmärkelsen Sveriges bästa landskapsmat, som delas ut vartannat år. Utmärkelserna för Sveriges bästa landskapsmat delas nästa gång ut våren 2016, på GastroNord-mässan i Stockholm.

Jakten på Sveriges bästa landskapsmat, Husmansbord 2015, genomfördes i samarbete med Saxhyttegubben och CloseUp PR.

Hela listan över de 61 diplomerade produkterna, utan inbördes rangordning är:

Kustchutney, Anna-Karins Skafferi, Torshamn, Blekinge

Hallonmarmelad Drambuie, Sturkö Frukt och Bär, Sturkö, Blekinge

Stensvikasill, Sturkö Rökeri AB, Sturkö, Blekinge

Jägarkryddad Varmrökt Laxfilé, Sturkö Rökeri AB, Sturkö, Blekinge

Kardemummaskorpor, Gårdsbageriet Mällby Lantgård, Hjälteby, Bohuslän

Ljust Knäckebröd, Gårdsbageriet Mällby Lantgård, Hjälteby, Bohuslän

Energibitar, Gårdsbageriet Mällby Lantgård, Hjälteby, Bohuslän

Frökex av Bovete, Gårdsbageriet Mällby Lantgård, Hjälteby, Bohuslän

Pyramid Surdegsknäcke med Bockhornsklöver, Pyramidbageriet AB, Dala-Järna, Dalarna

Strutsleverpaté, Sahlins Struts, Borlänge, Dalarna

Silverlök, Gutö Delikatesser, Visby, Gotland

Mårdängs Kallpressade Rapsolja ”nötig”, Ola Westman, Gävle, Gästrikland

Blåbärssylt från Loos, Lotta-Boden,Loos, Hälsingland

Granskottssaft från Loos, Lotta-Boden, Loos, Hälsingland

Tunnbrödchips, Mörsjö Deli, Ås, Jämtland

Tunnbrödschips Chocolate, Mörsjö Deli, Ås, Jämtland

Hedda Halloumi, Gårdsmejeri Ostbiten, Vintrosa, Närke

Gurpi, Utsi Ren AB, Jokkmokk,Sápmi

Englamust Bag-in-Box 3l, Bjärebygdens Musteri AB,Ängelholm, Skåne

Englamust 50 cl, Bjärebygdens Musteri AB, Ängelholm, Skåne

Ölandsvete Siktat Fornkorn,Bagershillsgård, Lund, Skåne

Ölandsvetemjöl Finmalt Fornkorn, Bagershillsgård, Lund, Skåne

Larssons Potatischips med smak av Lakrits, Larsvikens Lantbruks AB, Viken, Skåne

Larssons Rotfruktschips, Larsvikens Lantbruks AB, Viken, Skåne

Larssons Vildpotatischips, Larsviken Lantbruks AB, Viken, Skåne

Kullamust Äpple, Kullabygdens Musteri AB, Höganäs, Skåne

Nyttoknäcke Gojibär, Estwals Bageri & Konditori AB, Moheda, Småland

Vildsvinskarré Lufttorkad och Kallrökt, Mickes Viltrökeri, Sävsjöström, Småland

Solmarka Delikatesskorpor, Solmarka Bageri AB, Vassmolösa, Småland

Du & Jag Fikonplommon i Calvados, Lagerlöfska Magasinet, Fjärdhundra, Uppland

Kromsta Biff av stut, Kromsta Lantbod, Ekolsund, Uppland

Cheddarsmör, Skogsbackens Ost AB, Örsundsbro, Uppland

Upplandskubb, Ängslyckans Café, Örbyhus, Uppland

Äkta Rök, Kallrökt Vatten, AB Gastronova, Saltsjö Boo, Uppland

Brie med Ramslök, Finnskogens Ostaffär, Torsby, Värmland

Pärlboll, Konsum Värmland Bageri, Karlstad, Värmland

Sarah Bernhardt, Konsum Värmland Bageri, Karlstad, Värmland

Korvbröd Grova,Konsum Värmland Bageri, Karlstad, Värmland

Fepaba, Värmlands Chark, Karlstad, Värmland

Ölkorv Medium, Värmlands Chark, Karlstad, Värmland

Barkbröd med smak av nutid, Barkbrödsbagarn, Lövånger, Västerbotten

Förrättsstrutar Barkbröd, Barkbrödsbagarn, Lövånger, Västerbotten

Honung, Aronssons Bigård, Kvänum, Västergötland

Rotfruktsbröd Morot & Palsternacka, Fazer Bageri AB, Lidköping, Västergötland

Salami Bjudpack, Jakobsdals Charkuterier AB, Göteborg, Västergötland

Kallrökt Skinka Bjudpack,Jakobsdals Charkuterier AB, Göteborg, Västergötland

Pepparkryddad Flatrökt Skinka Bjudpack, Jakobsdals Charkuterier AB, Göteborg, Västergötland

Ekologisk Rökt Korv, Jakobsdals Charkuterier AB, Göteborg, Västergötland

Pilsnerpinnar, Jakobsdals Charkuterier AB, Göteborg, Västergötland

Mörkrostad Gallerskinka med Lönnsirap, Jakobsdals Charkuterier AB, Göteborg, Västergötland

Gravad Älgbiff, Bergslagsdelikatesser AB, Lindesberg, Västmanland

Rökig Chipotlemarmelad, Sörgården Måla, Arboga, Västmanland

Härlig Rödlöksmarmelad, Sörgården Måla, Arboga, Västmanland

Grythyttan Hjortron, Grythyttan Vin AB, Grythyttan, Västmanland

Nibble Salami Original, Nibble Lantbruk AB, Västerås, Västmanland

Nibble Snacks, Nibble Lantbruk AB, Västerås, Västmanland

Nibble Vitlökssalami, Nibble Lantbruk AB, Västerås, Västmanland

Röd Alvar, Havsvik AB, Mörbylånga, Öland

Blå Alvar, Havsvik AB, Mörbylånga, Öland

Carla, Havsvik AB, Mörbylånga, Öland

Getaost, Krogersbo Getgård, Gusum, Östergötland



  • Comments(0)//pellesblogg.husmansbord.se/#post189

Sverige toppar tidning, idag!

MervärdenPosted by Pelle Agorelius Thu, June 11, 2015 23:59:57
Idag publicerade den italienska affärstidningen Italia Oggi en bra intervjuartikel med vår Statssekreterare Elisabeth Backteman.
En PDF av artikeln hittar du här:Att Elisabeths intervju, och bild, gör förstasida på en av Italiens viktigaste finans-och affärstidningar är inte dåligt i sig. Att hon dessutom uttrycker sig rakt och förnuftigt gör det ännu bättre. Fast det bästa är nog att rubriken och placeringen på förstasidan, knuffar Vladimir Putin och Matteo Renzi ut i marginalen...
En snabbt översiktlig översättning av artikeln här nedan:
Expo 2015 ItaliaOggi 11 juni 2015-06-11

Den skandinaviska jordbruksministern till (den italienska dagstidningen) ItaliaOggi: Politiken som förs om ursprungsmärkning är riktig

Vad gäller Expo gjorde Sverige fel

Backteman: Vi borde inte ha nobbat evenemanget utan tagit del av det

Av Luisa Contri

EXPO Milano 2015 får Sverige att berömma vårt land (Italien). Sverige som traditionellt är uppmärksam på tillställningars standard och effektivitet. Ett land som tillsammans med sina grannländer Norge och Finland inte deltar i Världsutställningen i Milano, men som har en liknande syn på produkters ursprung som Italien. “Det är verkligen synd att Sverige inte deltar i EXPO Milano 2015” säger vice jordbruksminister Elisabeth Backteman till ItaliaOggi. Hon ingår i Sveriges nya regering sedan oktober månad. “Om vår regering hade fått bestämma, skulle vi ha varit med. Det skulle ha sett bra ut om vi hade deltagit i Världsutställningen och vi skulle ha kunnat bidra i debatten på temat "Mat för planeten: Energi för livet”. Där kunde vi ha visat innovationer och det bästa sättet att föra skogsbruk på och hur djurskötsel ser ut i vårt land. Jordbruket är en viktig näring för vår ekonomi med en export som ger mer än bilindustin. Vi är fortfarande starka inom skogsnäringen, då 70% av vårt land är täckt av skog, men även inom uppfödning, även om vi vill bli större på det området.” Backteman förklarar hur hennes regering försöker att med hjälp av allianspartier, producenter, beredningsindustin och jordbruksnäringen kunna presentera en strategi inom på detta område till våren 2016. En strategi som skulle kunna hamna nära den italienska vad gäller märkning av livsmedelsprodukter. En strategi som den förra regeringen inte förde. “Alltfler svenska konsumenter visar intresse för märkning" säger Backteman "Vi tar upp frågan med producenter som börjar visa en större öppnehet. Till exempel vad gäller kött kan ursprungsmärkning vara bra för marknadsföringen, då höga krav på djurskydd garanteras av svenska bönder.”


  • Comments(0)//pellesblogg.husmansbord.se/#post186

EN SVENSK DELEGATION

MervärdenPosted by Pelle Agorelius Sat, June 06, 2015 21:58:29
En delegation från Sverige besöker vårt samarbetsprojekt i Milano. På bilden ovan Statssekreterare Elisabeth Backteman från Näringsdepartementet, kökschefen Julien Chiudinelli från Husmansbord-partnern Björk Swedish Brasserie, Sveriges ambassadör vid FN:s jordbruks- och livsmedelsorganisation (FAO) Cecilia Nordin van Gansberghe samt Björks multientreprenör, vår egen Giuliana Rosset.
Vi besökte det pågående evenemanget Taste of Milano där vi kan glädjas åt att Björk Swedish Brasserie är en utvald samarbetspartner och där inbjudna besökare kan smaka på Milanos bästa mat.
Delegationen som bestod av Mathilda Åberg, Cecilia Nordin van Gansberghe, Maja Brännvall och Elisabeth Backteman fick en presentation på arkitektkontoret Studio Nicola Quadri, där vi inledde vårt samarbete för över tre år sedan. Det ligger undangömt i en oasliknande innergård mitt i centrala Milano.
Mannen med dom läckra smörgåsarna på bilden är Mattias Sjöblom, som allt sedan samarbetet skapades varit en kulinarisk nyckelspelare mellan Husmansbord-Grythyttan och Björk-Italien. Efter att Elisabeth Backteman intervjuats av en viktig italiensk dagstidning (under tiden som vi övriga fick alkoholfria förfriskningar) styrdes stegen mot Björks restaurang och butik där också ministerrådet Erika Ferrer från Sveriges ambassad i Rom anslöt senare på kvällen. Kökschefen, Grythytte-tjejen Rebecca Varjomaa gav alla en oförglömlig måltidsupplevelse med svenska och italienska drycker serverade av hovmästare Stefano Rolland.





  • Comments(0)//pellesblogg.husmansbord.se/#post184

Panelen i tjänst

MervärdenPosted by Pelle Agorelius Sat, May 30, 2015 23:47:39
Nu pågår bedömningarna i årets jakten på Sveriges bästa landskapsmat för fullt. Här ovan är en bild från igår när Grythyttans egen Carl Jan Granqvist ger sin syn på några av produkterna. Närmare 120 är till slut anmälda, tyvärr har logistiken ställt till det en del så allt var inte på plats ens igår. På måndag och tisdag bedöms det som inte kom fram i tid och vi kan lova alla anmälda, transportkrångel till trots, att en bred och rättvis bedömning med skriftlig feedback kommer enligt plan. Vi har flera olika paneldeltagare de olika dagarna och en presentation av dem kommer efter hand.
Här är en bild på ett härligt gäng med olika infallsvinklar och kompetenser. De tre kockeleverna Alexander, Nicolina och Nicklas backas upp av sin lärare Fredrik samt matSveriges mentor Carl Jan.
Professor Sven Eliaeson (t.v) i samtal med entreprenören och bergsmannen Stefan Agorelius (min far)

Orsaken till att jag inte lägger upp några tydliga matbilder från bedömningen är att vi bara offentliggör vilka produkter som diplomeras, och det står inte klart ännu.

Husmansbord-vännen Ulf Elfving kan tyvärr inte vara med oss i denna provningen förresten, för han är på kurs hos vår samarbetspartner Le Cordon Bleu i Paris! Ett fint bloggreportage i Expressen Mitt Kök hittar du här



  • Comments(0)//pellesblogg.husmansbord.se/#post183

HEROES

MervärdenPosted by Pelle Agorelius Wed, May 27, 2015 10:22:30
HEROES OF SWEDISH FOOD

Denna veckan är alldeles speciell, Zelmerlöw tog hem Eurovision och rusiga av det ska vi prova produkter i jakten på Sveriges bästa landskapsmat här på Saxhytte Gård i Grythyttan.
Adminstrationsarbetet och förberedelserna pågår för fullt och det kommer produkter från alla möjliga hörn av landet, med många olika transportsätt... Schenker, DHL, Posten, Frigoskandia, personbil...ja, listan kan göras lång. Några landskap har samordnat sin leverans, toppen tycker vi förstås. Logistik är en stor nöt att knäcka inte bara när det är prover som ska fram, det är också avgörande för att en produkt ska komma till sin kund i rätt tid och till rätt pris.
På tal om Eurovision så fick jag för ett antal år sedan frågan om jag med Husmansbord var ute efter att göra nån slags jävla melodifestival för maten... Och jag minns inte vad jag svarade faktiskt, frågan kom från en person jag haft stor respekt för, men så här i efterhand kan jag svara nej. En melodifestival är en melodifestival. Ett Husmansbord är ett Husmansbord. Men om vi pratar om hur vi hittar våra hjältar så är jag med. Vi måste lyfta det vi gillar, berätta för vänner hemma och utomlands, och tillsammans vara våra egna Heroes of our time.

  • Comments(0)//pellesblogg.husmansbord.se/#post182

FÖRLÄNGD ANMÄLNINGSTID

MervärdenPosted by Pelle Agorelius Mon, May 11, 2015 11:59:42
Vi skickade alldeles nyss ut ett pressmeddelande, länk hittar du här

Anmälningstiden är förlängd till 18 maj för att fler ska ha möjlighet att delta, en nyhet är att goda vännen Carl Jan också ingår i panelen!

Anmälningsblanketten: Inbjudan: Mässerbjudandet:

Här nedan hittar du texten från dagens pressmeddelande:

Husmansbord, som är ett varumärke i Pelle Agorelius AB, arrangerar för sjätte året Jakten på Sveriges bästa landskapsmat. Alla Sveriges livsmedelsproducenter kan delta med sina goda produkter. Smakprovningarna och bedömningen går i år av stapeln på Saxhytte Gård i Grythyttan den sista veckan i maj. Sista anmälningsdag är 18 maj. Deltagandet är helt kostnadsfritt för den första produkten.

Alla produkter som erhåller Husmansbords diplom nomineras till årets hedersutmärkelser. Dessa delas ut på Mitt Kök på Stockholmsmässan den 5 november, under ledning av matfantasten Ulf Elfving.

I årets panel ingår upplevelse-och matexperter från skolor och näringsliv samt ingen mindre än krögaren, måltidsexperten och tv-profilen Carl Jan Granqvist.

- Vi har redan fått in en hel del anmälningar, men tror att nyheten om att Carl Jan ingår i panelen kan bidra till att ännu fler vill delta med sina bästa produkter, säger Pelle Agorelius som driver Husmansbord. Vi har förlängt sista anmälningsdag till den 18 maj för att ge så många som möjligt chansen i år.

Sedan starten 2009 har Husmansbord byggt upp ett samarbete med internationella restauranger och butiker som är spända på vilka produkter som kommer att diplomeras i år.

- Den godaste svenska maten exporteras även från riktigt små producenter, berättar Pelle Agorelius. Redan första veckan i juni skall vi till EXPO Milano och besöka Husmansbords samarbetspartner Björk Swedish Brasserie och Björk Side Store tillsammans med representanter från Näringsdepartementet.









  • Comments(0)//pellesblogg.husmansbord.se/#post179

Näringsdepartementet

MervärdenPosted by Pelle Agorelius Tue, April 21, 2015 21:23:27

Läs dagens gästblogg http://www.naringsbloggen.se/livsmedel/2015/04/21/lyft-blicken-–-bortom-sarintresset-2/



  • Comments(0)//pellesblogg.husmansbord.se/#post177

Nytt, nytt, nytt: HUSMANSBORD 2015

MervärdenPosted by Pelle Agorelius Wed, April 01, 2015 11:19:56

Utmärkelser - Jakten på Sveriges Bästa Landskapsmat, Husmansbord 2015


Här kan du delta med dina produkter. Sista anmälningsdag är den 11 maj.

Bedömningen sker i Grythyttan i vecka 22. Alla diplomerade produkter blir nominerade att prestigefullt hedersomnämnas på stora Mitt kök-scenen i november. Detta av ingen mindre än matfantasten Ulf Elfving.


Ladda ner inbjudan:

Ladda ner anmälningsblankett:Erbjudande om utställningsplats i vår saluhall på Stockholmsmäsan, Mitt Kök, 5-8 november

Främja den svenska landskapsmaten, sprid och gilla!



  • Comments(0)//pellesblogg.husmansbord.se/#post176

TILL VÄRLDENS FRÄMSTA KOCKSKOLA

MervärdenPosted by Pelle Agorelius Thu, March 19, 2015 22:08:38

Sveriges bästa landskapsmat till världens främsta kockskola

Elin Agorelius från Husmansbord i Grythyttan och Catherine Baschet, Alumni, Event och Kommunikations-koordinator på Le Cordon Bleu, Paris.

Pelle och Elin Agorelius från Husmansbord i Grythyttan är nyligen hemkomna från Paris och ett besök på Le Cordon Bleu, som är en av världens mest kända kockskolor.

- Vi planerar nu ett gästspel på skolan under året, med Husmansbord-diplomerade svenska delikatesser i fokus, berättar Pelle Agorelius. Det finns en myt i matbranschen att fransmännen är konservativa när det gäller annan matkultur än deras egen, men det är inget vi upplever. Vi känner att det finns ett starkt intresse och en stor nyfikenhet hos fransmännen när det gäller svensk och nordisk mat.

Husmansbord har tidigare samarbetat med Le Cordon Bleu, bland annat på flertalet Cookbook Fair-mässor i Paris.

- Vi är stolta och glada för att ha etablerat det här samarbetet, fortsätter Pelle. Svensk och fransk gastronomi har mycket gemensamt och vi märker en stor nyfikenhet på rena svenska råvaror med oförfalskade smaker. Det ska bli spännande att presentera ytterligare exempel på Sveriges bästa landskapsmat för Le Cordon Bleu-eleverna.

Pelle säger avslutningsvis att det finns en styrka och kunskap i fransk gastronomi som inte ska stå i motsats till den svenska matkulturen.

- Att dela med sig och sprida kunskap om den svenska maten är nummer ett för att öka intresset internationellt för att på sikt öka den svenska livsmedelsexporten, avslutar han.

Den kockskolan Le Cordon Bleu grundades i Paris år 1895 och finns nu i 20 länder, med 50 lärosäten. 20 000 studenter från 8o olika länder drillas varje år. Inte bara i kok-konst utan också inom dryckeskunskap, ledarutbildning och nya spännande ”Master of Gastronomic Tourism”.


Under Parisbesöket strålade Pelle och Elin Agorelius samman med journalisten och matfantasten Ulf Elfving, som bland annat bloggar om mat på Expressens Mitt Kök. Tillsammans besökte de Sveriges ambassad där de mötte Veronika Wand-Danielsson och hennes kock Emil Glaser och bjöd på varuprover från Husmansbord och Konsum Värmland.

Ingen vet exakt hur många svenskar som bor i Paris-området, men deras längtan efter hemlandets smaker har gjort att även fransmän får prova isterband, lingonsylt, knäckebröd och blåbärsdrycker.

Detta och mycket mer återfinner man på svenska Affären i Paris. Där har Agneta Kossowski-Darwish målmedvetet byggt upp en fin butik med olika svenska matvaror. Redan 2012 påbörjades ett samarbete med Husmansbord för att ytterligare utveckla sortimentet.

Här ses Agneta och Pelle när han överräcker diplomet Husmansbord Gastronordic Partnership 2015 som en bekräftelse på de goda insatserna.

Pelle Agorelius säger:

- Parollen som beskriver vårt målmedvetna internationella arbete beskrivs så här: "Sharing the best of swedish food and culinary traditions with the world". Agnetha och Affären är en fin samarbetspartner som tack vare sina ambitioner förtjänar all uppmärksamhet.

Allt fler Husmansbord-diplomerade produkter når Parisarna, inte minst tack vare Konsum Värmlands grossistverksamhet för utlandskunder. Förutom Affären i Paris levererar Husmansbord och Konsum Värmland till ett antal olika restauranger och butiker runt om i Europa, bland annat Björk i Italien och TotallySwedish i Storbritannien.




  • Comments(0)//pellesblogg.husmansbord.se/#post175

PRESSMEDDELANDE, sprid och gilla

MervärdenPosted by Pelle Agorelius Sat, November 08, 2014 12:32:04
Nu är pressmeddelandet efter gårdagen utskickat från vår samarbetspartner CloseUp PR,
där finns hela listan över vilka produkter, företag och landskap som utmärkt sig.
Sprid och gilla. Se länk här


  • Comments(0)//pellesblogg.husmansbord.se/#post168

En fantastisk dag

MervärdenPosted by Pelle Agorelius Fri, November 07, 2014 19:21:09
På väg mot Grythyttan och Saxhytte Gård i denna stund. En fantastisk dag på Mitt Kök och diplomeringarna för Husmansbord. Jag uppdaterar här på bloggen efterhand och kommer med lista och bilder så snart jag kan.

  • Comments(0)//pellesblogg.husmansbord.se/#post167

Med Ulf Elfving på Mitt Kök

MervärdenPosted by Pelle Agorelius Thu, October 23, 2014 08:33:54
7 nov.Kl 1500-1530 Mitt Kök-Scenen, Stockholmsmässan
Husmansbords utmärkelser i jakten på Sveriges bästa landskapsmat
Landskapsmat från hela Sverige har varit till bedömning hos Husmansbord i Grythyttan. De bästa produkterna diplomeras nu av initiativtagaren Pelle Agorelius tillsammans med ingen mindre än Ulf Elfving från Mitt Kök! Här lyfter både nyheter och traditionella läckerheter, vad är din bygds nya stolthet?

Länk till Mitt Kök här



  • Comments(0)//pellesblogg.husmansbord.se/#post166
Next »